Woensdag 1 novermber - Una

Una_ps_1_jpg_sd-low

Woensdagavond 1 november | 20.30 uur 


Una 

95 minuten | Regie: Benedict Andrews

Una is een rusteloze vrouw met een moeizaam verleden. Als dertienjarig meisje had ze een seksuele relatie met haar veertigjarige buurman. Als volwassene confronteert ze Ray met hun gemeenschappelijke verleden. Hij heeft zijn straf voor seksueel misbruik van 4 jaar uitgezeten en heet nu Peter. Hij wil de affaire vergeten. Una wil antwoorden. Pijn en onderdrukte verlangens komen weer in alle hevigheid naar boven.

Bij Una komen de pijn en onderdrukte verlangens weer in alle hevigheid boven. Ray (of Peter) is op zijn hoede omdat hij niet weet wat Una's ware intenties zijn. De confrontatie werpt nieuwe licht op de scheidslijn tussen dader en slachtoffer.

De onverwachte plotwending aan het einde van de film doet anders vermoeden. En zet de hele film, die gebaseerd is op het toneelstuk Blackbird van schrijver David Harrower, in een ander perspectief.    

Woensdag 6 december - Little men

Little-Men_ps_1_jpg_sd-low

Woensdag 6 december | 20.30 uur

Little men 

85 minuten | Regie: Ira Sachs

De dertienjarige Jake verhuist met zijn familie van Manhattan naar een goedkoper appartement in Brooklyn boven een winkel. Jake kan meteen goed opschieten met Tony, de zoon van Leonor, de uitbaatster van de winkel. Maar dan krijgen hun ouders een huurconflict. Het grote probleem van de economische recessie wordt in Little men een klein en teder verhaal.

Wat als een zakelijk conflict begint, ontvouwt zich al snel tot een persoonlijke vete. En natuurlijk worden de twee jongens daar de dupe van. Maar regisseur Ira Sachs kiest geen partij. Niemand is de slechterik. Alle kanten van het conflict blijven begrijpelijk en worden mooi uitgediept. 

Voor de jonge jongens is het gemakkelijk. Loyaliteit gaat voor hen boven geld. Maar voor de volwassenen is het niet zo simpel. Want zodra mensen op hun strepen gaan staan, is het moeilijk om daarop terug te komen.

‘Little Men is jaloersmakend goed,’ schreef NRC Handelsblad. ‘Op de achtergrond van de gewone dingen waar de meeste mensen mee te maken krijgen – relaties, sterfgevallen, werkloosheid, gesneefde dromen – schetst regisseur Sachs altijd trefzeker de sociaaleconomische omstandigheden die het leven onnodig compliceren.’